Cum poți creşte gratuit productivitatea oamenilor tăi.

with No Comments

Dacă eşti în poziţia de a conduce o echipă de oameni, atunci este foarte posibil să ai una dintre următoarele provocări:

Oamenii reacţionează doar temporar la o creştere salarială – se obişnuiesc repede cu aceasta, după care devine normalul.

Oamenii nu performează la nivelul la care ţi-ai dori să o facă.

Oamenii nu îşi asumă responsabilităţi şi le pasează altora sau fac delegare inversă – îţi delega ei ţie să le rezolvi problemele.

Nu am pretenţia că acest articol îţi va rezolva 100% cele de mai sus, însă am convingerea că poţi lua soluţia care se afla în centrul întregului articol, o poţi testa cu unul dintre oamenii tăi pe o perioadă determinată de câteva săptămâni şi apoi poţi lua decizia:

Funcţionează și pentru voi sau nu.

Ca să fie mai uşor am să presupun că acel unic om din organizaţia ta se numeşte Alina.

Şi ca să economisim timpul, îţi spun miezul acestui articol şi soluţia pe care ţi-o propun:

Conştientizează tot ceea ce face Alina bine şi arată-i constant că ai văzut.

Pe scurt: laudă, recunoaşte şi încurajează ce este bine făcut

Soluţia mea se bazează pe:

– Experienţa proprie cu oamenii (pozitivă când am aplicat-o şi negativă când nu am aplicat-o).

– Cartea lui Ken Balnchard – Bravo balenuțo!

– Strategiile de motivare ale marilor lanţuri de magazine

– Strategiile de recompense non financiară ale companiilor de network marketing

Alina

Alina vine în fiecare zi în firmă şi petrece acolo 8 sau 9 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, 4 săptămâni luna, 12 luni pe an următorii 40 de ani din viaţă.

Dacă faci un calcul, petrece undeva la 2 treimi din viaţa ei conştientă (când nu doarme) în acest mediu.

Pentru că este om, Alina are nevoi umane de bază, pe care le aduce cu ea în fiecare zi în firmă şi mă refer acum la 2 dintre ele:

Nevoia de siguranţă.

Nevoia de recunoaştere şi importantă.

Să le luăm pe rând:

1) Nevoia de siguranţă:

Să presupunem că Alina a venit în firma cu un salar de 2.500 ron lunar şi a pornit entuziasta să îşi facă treaba pentru care a fost angajată.

Pe parcursul lunilor şi anilor, Alina face ceea ce fac majoritatea oamenilor: îşi creşte stilul de viaţă la nivelul salarului după care peste acesta şi aşa ajunge să vrea mai mulţi bani. Dacă azi pentru ea 2.500 de ron este ok, bineînţeles că peste 1 an va vrea o creştere salarială. Cred că ai observat acest lucru. Din păcate, oricât de mult ai ţine la oamenii tăi ca şi manager, nu ai cum să ţii pasul cu nevoile financiare în continuă creştere.

(Dacă vorbim de oameni de vânzări, acolo poţi face asta dacă lucrezi constant la a-i conştientiza că ei pot să îşi crească venitul vânzând şi încasând şi că de fapt în toată firma sunt cei mai în controlul banilor proprii.)

Alina funcţionează după regula:

Dacă fac X bine primesc Y adică cei 2.500 ron lunar.

Dacă X nu este clar sau Alina nu primeşte constant feedback pozitiv că face ceea ce trebuie şi este bine ceea ce face ci doar se discuta ce nu a mers bine, Alina începe să se îndoiască în mintea ei de faptul că face X cum trebuie şi apare inconştient: Frică.

Şi apare frustrarea care se manifestă:

“De ce când greşesc toată lumea e pe mine şi se uită tot ceea ce am făcut bine?”

Care de fapt exprima:

“Dacă tot ce mi se spune este că greşesc, înseamnă că nu fac bine ce fac, iar dacă nu fac bine ce fac, înseamnă că în curând îmi vor tăia salarul, sau mă vor înlocui şi îmi pied siguranţă = Frică.”

Normal că Alina înţelege la nivel conştient modelul după care:

dacă faci bine ceva e normal, pentru asta eşti plătit, dacă faci greşeli îţi spunem că să nu le mai faci.

Dar la nivel subconştient, Alina ştie ce a învăţat la şcoală:

“Dacă greşeşti îţi dau 2”

Și îi este frică să ia 2.

Cum poţi linişti această frică?

Laudă, recunoaşte şi încurajează ce este bine făcut.

Funcţionează instant?

Nu. Dacă începi să faci asta, oamenii nu vor ştii cum să interpreteze şi în prima fază vor fi sceptici. Dacă însă o faci în mod constant şi autentic, va începe să le placă şi vor începe să se aştepte din ce în ce mai mult la: Laudele, recunoaşterile şi încurajările tale pe ceea ce este bine făcut.

Ca atare, vor face mai multe lucruri bune, după care vor veni la tine să îţi arate, cerând: laudă, încurajare şi recunoaştere.

Funcţionează cu toată lumea?

Nu. Dar funcţionează cu cei mai mulţi. De fapt, cei care vor fi mai sceptici la început şi vor spune: lasă-mă pe mine cu laudele ca laudele nu dau de mâncare, mie să îmi dea bani că mă laud eu singur, s-ar putea să devină cei care reacţionează cel mai bine în timp. Ei sunt “durii”.

Ca să fac o analogie, ei sunt balenele ucigaşe din cartea lui Ken Blanchard, a cărei scurte descrieri ţi-o ofer aici:

“Ce pot avea în comun colaboratorii şi membrii familiei voastre cu o balenă de cinci tone?

Mai mult decât v-aţi putea imagina vreodată, vor spune Ken Blanchard – consultant de marcă în lumea afacerilor şi autor motivaţional ce a cunoscut succesul maxim prin numărul fulminant al vânzărilor – şi prietenii săi dresori de la Lumea Apelor.

În această nouă carte, Blanchard afirma că atât balenele cât şi oamenii au un randament mai bun şi implicit performante notabile atunci când se insistă asupra elementului pozitiv.

Veţi vedea cum aplicarea tehnicilor pentru dresarea balenelor ucigaşe de la parcul marin Lumea Apelor vă va maximiza eficientă la serviciu, dar şi acasă, permiţându-vă să deveniţi părinţi şi parteneri mai buni.

Veţi citi despre construirea şi consolidarea încrederii, despre accentuarea elementului pozitiv, despre redirecţionarea comportamentelor negative, dar, mai ales, veţi afla despre două concepte esenţiale pentru că performanţele extraordinare – atât ale voastre, dar şi ale celor cu care interacţionaţi – să fie posibile:

AL MEU EŞTI – a surprinde oamenii atunci când fac rău un lucru – şi BRAVO, BALENUŢO! – A surprinde oamenii atunci când îl fac bine.”

2) Nevoia de recunoaştere şi importantă.

“Ceea ce este recunoscut, este deja făcut” ai mai auzit asta?

Să ne întoarcem la Alina:

Dacă Alina are nevoie că zilnic această nevoie umană de bază să îi fie satisfăcută cine crezi că o ajuta în acest sens?

Puţini copii vor veni să spună: Bravo mami, ne-ai făcut şi azi de mâncare sau ai spălat vase şi haine pentru noi.

Puţini soţi vor spune: Excelent iubito, menţii echilibrul în casa noastră, faci şi cumpărături şi curăţenie, ai grijă şi de copii sunt mândru de tine.

Puţine mame îi vor spune Alinei la un telefon de seară: Waw fata mea, ce bine ai reuşit azi să îmbini şi job şi familie şi tot.

Ceea ce înseamnă, că rezervorul de importantă şi recunoştinţa al Alinei este gol.

Este însetată.

Acum imaginează-ţi că îi spui Alinei:

Alina, ştiu că este responsabilitatea ta, dar vreau să ştii că apreciez felul în care nu laşi să îţi scape nici un detaliu.

sau

Alina, m-ai făcut mândru de felul în care ai rezolvat problema cu acel client.

sau

Alina, nu ştiu dacă ştii, dar eşti o parte importantă în echipa asta şi eu am încredere în tine.

Automat, rezervorul ei începe să se umple.

Problema este că mâine este iarăşi gol şi vrea mai multă recunoaştere.

Ce face atunci?

Trage tare, îşi ia mai multe responsabilităţi ca să o vezi.

Dacă o vezi şi o lauzi din nou, validezi procesul la nivel subconştient şi de acum ea ştie:

“Dacă vreau să fiu lăudata trebuie să îmi fac treaba bine, să îmi asum mai multe.”

Şi nu asta îţi doreşti până la urmă?

Nu este gratis?

Mai mult, şi tu ca manager te vei simţii bine când vei vedea zâmbetul sincer de pe chipul ei care spune:

“În sfârşit cineva observă ce fac bine. Aş face orice ca această persoană să fie mândră de mine!”

Marile lanţuri de magazine au la intrare un tablou cu pozele angajaţilor lunii. Marile corporaţii organizează concursuri angajatul lunii. Marile reţele de network marketing strâng sute de mii de oameni în săli de seminarii şi îi recunosc pe scenă pe cei care au rezultate – şi oamenii sunt în stare să răstoarne munţii numai ca să fie pe scenă pentru că au atins un nou nivel de bonus. Nimic din acestea nu costă bani sau costa extreme de puţin însă rezultatele sunt demne de luat în seamă.

Întrebare:

Ce ai de pierdut dacă, alegi o “Alina” sau un “Alin” din firma ta şi pentru 2 săptămâni aplici tehnica “laudă, recunoaşte şi încurajează ce este bine făcut”?

Imaginează-ţi că funcţionează şi că devine încet încet o cultură în organizaţia ta, că oamenii în loc să se condamne să îşi recunoască unul altuia meritele, iar ca răspuns fiecare să vrea să facă şi mai mult pentru ceilalţi. Cum ar fi?

Succes,

Shadi

Leave a Reply