Lupta antreprenorilor mici în România

with 2 Comments

Salut,

Acesta este un articol vital pentru tine dacă eşti mic întreprinzător în România.

Am doar rugămintea să îl citeşti cu atenţie şi până la capăt.

Dacă eşti mic întreprinzător în România atunci va trebui să te lupţi cu piaţa, concurenta, taxele uriaşe la stat, lipsa de loaialitate a clienţilor, produsele contrafăcute din China, modificările continue din legislaţie, concurenţi care dau în preţuri doar ca să mişte produse etc.

Ştiu ce vorbesc pentru că, în cei 12 ani ca şi angajat pe vânzări, am petrecut sub 2 ani în multinaţionale, restul de 10 în IMM-uri, iar în acest moment am eu însumi aceleaşi provocări.

Pe de altă parte, dacă eşti unul dintre cei 28 de milioane de întreprinzători mici şi mijlocii din USA şi ai neşansa să fii între cei 51.6 % care încasează sub 25,000 USD pe an, ai exact aceleaşi probleme.

Imaginează-ţi: Ești în ţara tuturor posibilităţilor, şi după ce plăteşti 40% la stat (10,000 USD), 500 USD lunar cu cheltuieli diverse: deplasări, marketing, telefon, printuri (6,000 USD într-un an), rămâi cu 9,000 USD – asta dacă lucrezi de acasă, nu plăteşti chirie şi nu vinzi un produs fizic în care ai nevoie să învestești bani.

La final, după ce tragi linie, ai rămâne cu 9,000 USD într-un an, 750 USD lunar.

Adică 2,475 de RON!

În România, am prieteni care lucrează liniştiţi de la 9 la 5 şi câştigă aceşti bani sau peste, fără să se îngrijească de tot ce înseamnă problemele unei mici afaceri.

De fapt, acum câteva zile, un articol de pe Startup Cafe mi-a ridicat mingea la fileu cu un articol care începe astfel:

‘Patron sau salariat? Care trăieşte mai bine în România, în 4 tabele’ – după care apar cele 4 tabele din care reiese clar că statistic, decât să fii întreprinzător mai bine mergi să te angajezi pentru că vei avea bani şi de căldură, şi de concediu şi de cheltuieli.

Obiectivul meu cu aceste cifre a fost să îţi arăt că:

Nu este vorba doar de România. Oamenii care îşi iau viaţa în propriile mâini şi devin antreprenori duc exact aceeaşi luptă peste tot.

Poate îmi spui da, dar… în X sau Y țară statul finanţează ideile de afaceri, le scuteşte de impozite etc.

Posibil, dar am să îţi spun părerea mea, chiar dacă s-ar putea să nu îţi placă.

Dacă nu ştii să faci o afacere fără bani de pornire, nu vei ştii să o faci nici cu bani primiţi sau scutit fiind de impozite. Îţi vei prelungi doar agonia.

E o afirmaţie dură, sunt de acord, dar singurul meu obiectiv cu aceasta este să te ajut să conştientizezi următorul lucru:

În mintea unui antreprenor de succes, banii sunt în buzunarele clienţilor pe care nu i-a servit încă.

Nu la stat, nu la bancă, nu la prieteni.

La clienţi.

Iar dacă nu poate aduce suficient de mulţi clienţi față în faţă cu produsul său serviciul lui şi nu poate să le ofere atât de multă valoare în termeni de soluţie, rezolvare a problemelor, satisfacţie, serviciu încât aceştia să plătească un preţ corect, atunci se va lupta cu toate celelalte detalii şi va ajunge să creadă că este greu să fii antreprenor. Şi probabil va renunţa.

Cum văd eu rezolvarea?

1) Învaţă să faci marketing – este aproape gratis!
(dacă acum 15 ani porneai o afacere trebuia să scoţi bani grei din buzunar ca să apari la Tv sau la Radio sau în ziar, trebuia să închiriezi pe alţi bani grei un spaţiu într-un loc cu văd, etc., azi, trebuie doar să urmezi un mini curs de iniţiere, şi să începi să fii peste tot.

Cu banii pe care îi dai pe o cafea, poţi ajunge la câteva sute sau mii de oameni.

2) Uită-te ce fac giganţii şi învaţă de la ei.

Nu te compara pentru pierzi, ei au ani de zile în spate, dar învaţă. Îţi spun ce fac eu: Pagina mea de FB urmăreşte activitatea unor oameni faţă de care am un deosebit respect pentru afacerile pe care le-au construit în România pe domeniul meu de activitate. Văd ce face ei şi fac tot posibilul să fac şi eu. Când am făcut prima dată acest studiu, am înţeles de ce ei sunt între primii 3 cei mă cunoscuţi în România iar eu nu încă:

Unul dintre ei avea 125 de postări în acea săptămână, unul avea 78, unul avea 26 şi eu aveam 3. Face sens?

3) Învaţă să vinzi.

Caută oameni în care ai încredere şi care ştii că vând şi urmăreşte-i ce fac, cum gândesc, ce cred, apoi copiază aceste lucruri şi la tine. Construieşte un sistem simplu care poate fi reluat din nou şi din nou şi din nou cu fiecare potenţial client.

Investeşte 80% din timpul şi resursele tale în cei 3 paşi de mai sus şi banii vor începe să vină. Bani reali.

Şi ţine minte: clienţii nu căuta ce este mai bun.

Dacă ar fi aşa, toată lumea ar umbla cu BMW şi Mercedes, ar scrie cu stilouri Mont Blanc, s-ar caza la 5 stele şi s-ar face vacanţele doar în Alpi sau în Hawaii.

Clienţii căuta ce este suficient de bun pentru ei. Iar “ei” sunt diferiţi.

Dacă tu eşti un antreprenor care crezi în produsul său serviciul tău şi crezi că oferă valoare oamenilor, undeva, în România există câteva zeci sute miii zeci de mii de oameni care ar fi bucuroşi să:

1- Ştie de tine şi ce produse servicii oferi (marketing)

2- Le dai încrederea că nu greşesc alegând să cumpere de la tine (vânzări)

Mut succes,

Shadi

2 Responses

 1. Bogdan
  | Reply

  “1)Învaţă să faci marketing – este aproape gratis!
  (dacă acum 15 ani porneai o afacere trebuia să scoţi bani grei din buzunar ca să apari la Tv sau la Radio sau în ziar, trebuia să închiriezi pe alţi bani grei un spaţiu într-un loc cu văd, etc., azi, trebuie doar să urmezi un mini curs de iniţiere, şi să începi să fii peste tot.”

  Exista multe resurse bune care sunt gratuite, dar cele mai bune cursuri sunt platite, oricum pentru inceput e bine sa urmeze si aceste cursuri, dar vor trebui sa investeasca timp pentru a asimila informatia, informatie care le va fi de ajutor si atunci cand vor angaja un marketer care sa se ocupe de afacerii lor.

  Chiar si acum se scot bani din buzunar pentru aparitii la TV, radio sau ziare online mai cunoscute, daca nu esti frate cu reporterul sau nu platesti nu-l intereseaza chiar daca informatiile tale ar fi chiar de interes national.(exceptiile sunt prea putine).

  “Cu banii pe care îi dai pe o cafea, poţi ajunge la câteva sute sau mii de oameni.”

  Numarul de persoane la care vor ajunge cu echivalentul in bani ai unei cafele este mult mai mic. Mai bine comenteaza pe forumuri daca nu au buget.

 2. shadi
  | Reply

  Bogdan, de acord cu tine.

  Pe de altă parte, depinde din ce punct de vedere priveşti. Eu lucrez performanta pe vânzări, ajut afacerile mici şi medii să crească vânzările şi profitul în ritm accelerat din punctul A în punctul B.
  Discuţia de mai sus este relativă, funcţie de punctul A – unde este afacerea în cauza în acest moment.

  Bineînţeles că cele mai bune cursuri sunt plătite, dar din nou depinde ce înseamnă A pentru cineva. Dacă tocmai poreşte,
  Atunci “perfecţiunea nu este cel mai înalt standard al realizărilor, acţiunea este” – face ce poate cu ce are. Dacă vrea să crească de la 100.000 euro pe an la 200.000 este cu totul altă discuţie.

  Legat de apariţiile TV – exact acelaşi lucru îl spunem, că trebuia să scoţi bani pentru apariţii media, iar acum ai o alternativă super accesibilă şi comparativ aproape gratuită.

  Legat de numărul de persoane la care vor ajunge – discutabil, depinde ceea ce înseamnă “ajunge”. Din experienţa mea şi a clienţilor mei, dacă gândeşti şi munceşti pe o campanie de marketing, cu câteva sute de lei poţi ajunge să ai un eveniment cu zeci de oameni interesaţi în mod autentic de ceea ce tu oferi din care – pentru că le dai foarte multă valoare o parte devin clienţi. (e doar un exemplu).

  Atenţie! Nu susţin alternative gratuite şi ieftine în locul unor programe profesioniste de marketing şi vânzări. Până la urmă şi eu asta vând. Dar încurajez oamenii să pornească masiv înspre cele două direcţii care aduc bani în afacere: marketing şi vânzări.

Leave a Reply